Wow, det er sørme anderledes!

At slippe for at dømme – gør livet nemmere og sjovere.

Både i min egen virksomhed og i de andre stillinger jeg har haft, har jeg rejst og arbejdet en del i Kina. I starten var jeg konstant på mentalt overarbejde.  Meget af det jeg mødte i Kina var så fundamentalt anderledes. Jeg kan nævne maden, måden man spiser på, måden man servicerer sine gæster, og måden man socialiserer.

I starten blev jeg fuldstændig mentalt stresset fordi jeg var travlt optaget af at tolke på alt og alle samt at sammenligne med det jeg kendte og give det en værdi, så det passede ind i min selvskabte mentale virkelighed.

Indtil jeg en dag stoppede med at evaluere og taksere alt ting. Jeg tog beslutningen i en taxi i Nanjing, hvor jeg igen, igen var faldet i søvn, fordi jeg konstant var på mentalt overarbejde.

Fra det øjeblik begyndte jeg at kunne nyde oplevelsen og være til stede på en vidunderlig intens måde. Når jeg kunne mærke, at jeg begyndte at vurdere og bedømme en situation ændrede jeg det til udsagnet; Wow, det er sørme anderledes! Og allerede i det øjeblik blev behovet for at dømme erstattet af en mere nysgerrig bevidsthed.

Uden at skulle bruge alt den energi på at dømme mennesker og ting er det meget nemmere for fantasien og nysgerrigheden at folde sig ud. Mit arbejde ude i Kina blev anderledes spændende og let. Og mit mod voksede.

 Lige siden har jeg øvet mig i at møde verden mindre dømmende. En sidegevinst er, at mine egne indre kampe er der blevet færre af, fordi det anderledes jeg møder ikke er noget jeg skal kæmpe imod eller få til at passe ind.

 Det anderledes er blot noget jeg observerer og forundres over.

Vi er konstant omringet af noget eller nogen, der forsøger at gøre os urolige. Det er jo bare at slå op i avisen.

Jeg behøver ikke være enig med hele verden, så hvorfor ikke lade dem gøre, som de lyster. Det gør de jo alligevel! 

 Jeg kan vælge at skabe en krig inden i mig, som ikke vil ændre på noget udover, at der er endnu en krig i verden.

Jeg kan i stedet møde det anderledes med et; Wow, det er sørme anderledes! så behøver jeg ikke beskytte mig selv men kan blot konstatere, at verden er mangfoldig!

Når vi stopper med at dømme bliver vi frie til at undersøge ting og til at tænke klart uden at blive overvældet af en tsunami af negative følelser.

 Du er ikke længere en skræmt person men en, der oplever at være i kontrol og tilstede, selv når båden du sejler i er i søgang. Mette Reebirk

 

 

Mette Reebirk