Taknemmelighed – en potent medicin

Luk øjnene og tænk på den følelse du får, når du påskønner noget, som har værdi for dig og som ikke kan gøres op i kroner og ører.

Et smil fra en forbipasserende, et pudebetræk, der dufter af sol, et familiemedlem, der klarer sig godt på trods af en alvorlig sygdom, det 3 stik, eller en Aha-oplevelse fylder mig med en taknemlighedsfølelse. 

Jeg har lagt mærke til, at når jeg udvider mit opmærksomhedsfelt omkring følelsen af taknemlighed bliver min verden venligere og jeg mere kreativ.

Når vi er taknemmelige er der ikke så meget rum til negative tanker og smålighed.

At være fyldt med taknemmelighed gør det umuligt samtidig at være fyldt med negative følelser. Det er fordi hjernen frigiver dopamin ved følelsen af taknemlighed. Dopamin kan vi kalde et belønningskemikalie. 

Det er en skøn følelse, som vi gerne vil have kommer igen og igen. Og når vi begynder at gøre taknemmelighed til en vane i vores liv begynder vores hjerne at søge efter flere ting at være taknemmelig for.

Forskning har længe vidst, at taknemmelighed er en stærk medicin til at komme sig over traumer. Har du mistet dit job og kan du vende det til en følelse af taknemmelighed over, at du får mulighed for at prøve kræfter med noget nyt fremfor en følelse af, at du er blevet dumpet og er uduelig, kommer du hurtigere i gang med noget nyt spændende.

Nogle forskere har lavet en undersøgelse, hvor de har bedt to grupper om henholdsvis at skrive de ting ned de følte sig taknemlig for og det, der irriterer dem. Taknemlighedsgruppen afrapporterede, at de oplevede mindre stress ved dagens afslutning.

En anden gruppe af studerende, der led af tankemylder og bekymringer blev bedt om at bruge 15 minutter inden sengetid på at skrive en liste med det de var taknemmelige for. Det viste sig, at ’taknemlighedslisten’ hjalp med at dæmpe de forstyrrende tanker og sikrede de studerende en bedre søvn.

Sundhedsfordelene ved følelsen af taknemmelighed er så store, at hvis man kunne sælge det som medicin, ville det være det bedste sælgende præparat i verden med positiv helbredseffekt på alle større organer i gruppen ifølge lederen af afdelingen for biologisk psykologi på Duke University Medical Center.

Vi har en tendens til at fokusere på det vi ikke syntes vi fortjente skulle ske for os. Eksemplet med fyringen kunne være et eksempel. Vi er dygtige til at sætte et ’ikke’ foran vores oplevelser. Det er ’ikke’ i orden at dette eller hint sker eller det er også for dårligt at… . 

Taknemmelig bliver vi, når vi bliver opmærksomme på, hvor meget vi er blevet givet selv når vi i et øjeblik kan føle det stik modsatte.

Godt Nytår!

Mette Reebirk