Hvor opmærksom er du?

Vi kan ikke være opmærksomme uden at være bevidste. Men vi kan godt være bevidste uden at være opmærksomme.

Det sidste er vi mest.

Hvor bevidst er du egentlig i din hverdag?

Jeg har lagt mærke til, at min bevidsthed i de sidste år er blevet skærpet og dermed også min opmærksomhed. Altså, hvordan jeg bevidst bruger min opmærksomhed fra øjeblik til øjeblik. Jeg har bidt mærke i, at det er med til at forme, hvem jeg opfatter mig selv som værende i situationerne og gøre det nemmere at stå stærkt i mødet med det uforudsete.

Den type bevidsthed kræver øvelse for den har udgangspunkt i nuet ikke i fortiden eller i fremtiden. Der er meget der kan forstyrre vores opmærksomhed, hvis vi tillader det og det er der en tendens til i vores samfund. 

Min co-pilot Tina Lundquist har lige begået et indlæg ”Hvem vil ansætte en der er 12 år over salgsdatoen? ”, der er gået viralt. 

En del virksomheder tror tilsyneladende, at de foretager rationelle handlinger, når de har politikker, der aldersdiskriminerer fordi de + 45-årige ikke er lige så attraktive medarbejdere, som dem, der er yngre eller, hvad de nu bilder sig selv ind og tror på. 

Vi lever i en subjektiv boble og organisationer er skabt af mennesker, der lever i subjektive bobler. 

Vi er bevidste væsener men lever uopmærksomt og sætter ikke spørgsmål ved sandhedsværdien af vores overbevisninger. Og derfor slipper vi og organisationer afsted med f.eks. at gøre alder til en show-stopper både for det enkelte menneske og for arbejdsmarkedet. 

Få mennesker er tilstede der, hvor de rent faktisk er. Enten er de i fortiden eller i fremtiden og når NUET banker på opleves det ofte, som et forstyrrende element. Det er muligvis også, hvorfor en del medarbejdere oplever, at de kommer ubelejligt, når de banker på hos chefen. 

Det betyder også, at når vi bliver udfordret på vores overbevisninger bruger vi meget energi på at overbevise os selv og andre, at vi har ret. Vi stopper sjældent op for at undersøge, om der måske kan være en sandhed i det, der bliver fremlagt og som ikke ligner det vi tænker. 

Vores ego vil have ret uanset prisen og lige der, bliver vores handlinger ofte både dumme og reaktionære. 

Opmærksomhed er fundamentet for vores koncentration og ikke mindst læring. Det er opmærksomheden, der gør, at vi kan mærke vores følelser (som i øvrigt er dem vi handler ud fra) og læse andre gennem ved at tune ind på os selv. Vi kan også kalde det at have empati.

At genkende det som betyder noget i alt støjen kaldes til tider visdom.

 

 

Mette Reebirk