Sikke mange vrede mennesker!

Jeg undrer mig over, hvorfor der er så mange mennesker fyldt med så meget vrede. Alt den vrede er skabt af negative tanker om alt muligt, som f.eks. Covid-19, regeringen, muslimer, chefen, manden, konen, ungerne, kort sagt alle de andre.

Alt den vrede tager langsomt livet af os men det virker ikke som om, at det optager os. Måske har vi udviklet os til at kunne lide et skud ’vrede’ krydret med lidt ’frygt’. Disse følelser får os til at producere afhængighedsskabende stoffer i kroppen. Mange mennesker kan tilsyneladende ikke leve uden deres daglige ’adrenalinfix’, skulle man tro, når man læser avisen eller er på de sociale medier.

Med det er selvfølgelig ikke dig!

Måske er alt den vrede vi bærer i os og som vi er overbeviste om er de andres skyld i bund og grund et udtryk for, at vi selv er alt det vi klandrer de andre for at være. 

Kan vi være 100 % sikre på at regeringen er besat af magt? Kan vi være 100 % sikre på, at muslimer vil overtage vores samfund og gøre os alle til muslimer? Kan vi være 100 % sikre på, at chefen ikke kan lide os?

Er vi ikke selv magtfuldkomne, når vi vil bestemme, hvad den demokratiske valgte regering beslutter? Ønsker vi selv, at muslimer skal gøres til kristne eller ateister ? Kan vi i det hele taget selv lide vores chef?

Hvis vi ikke havde de tanker, hvordan ville vi så reagere i situationen? Sandsynligvis med mere fred i sindet og en oprigtig interesse og overskud til at lytte og lære. 

Når vi laver om på vores tankgang kan vi møde verden med meget mere nysgerrighed og venlighed samt overskud til at finde kreative løsninger på vores udfordringer.

Stressende tanker som generer følelser som vrede, frygt og skam er tegn på, at vi skal stoppe op og sætte spørgsmål ved sandhedsværdien af vores overbevisninger for de gør os ikke noget godt.

Når vi bliver opmærksomme på, at det vi sender ud siger mere om os selv end det vi projicerer på, bliver vi bedre borgere, chefer, medarbejdere, forældre og ægtefæller.

Selvindsigt gør os frie og rigere som menneske og hjælper os til et venligere liv både. privat og i vores arbejdsliv.

Mette Reebirk