God eftermiddag allesammen,

Vi ved alle, at ledelse er en kompleks disciplin fyldt med udfordringer. Gennem min erfaring som leder har jeg ikke kun set mine medarbejdere vokse, men også oplevet en dyb personlig tilfredsstillelse ved at se dem blomstre.

Det, der motiverer mig mere end de økonomiske resultater, er den glæde og stolthed, der følger med at se mennesker udfolde deres fulde potentiale.

Lad mig dele nogle nøgleelementer, som jeg har fundet essentielle for at skabe denne transformation, og som måske kan hjælpe jer med de udfordringer, I står overfor i jeres lederskab.

 Formålsdrevet arbejde: Mange af jer føler måske, at jeres medarbejdere mangler motivation. For mig handler ledelse om at forbinde mennesker med et større formål. Spørgsmålet, vi skal stille os selv, er: Kæmper vi for et formål, der virkelig betyder noget for os? Ville vi fortsat arbejde med samme passion, hvis lønnen ikke var en faktor?

Når vores personlige drivkraft spejler virksomhedens formål, skaber vi en dybere forbindelse og engagement, og det inspirerer vores medarbejdere til at gøre det samme.

    • Øvelse: Tag en time til introspektion og skriv ned, hvad der virkelig motiverer dig i dit arbejde. Spørg dig selv, hvad du ville kæmpe for, selv uden økonomisk belønning. Diskuter derefter med en betroet kollega eller mentor, hvordan disse værdier kan integreres mere fuldt ud i dit daglige lederskab.

Frihed til at udfolde talent: En af de største udfordringer er at frigøre medarbejdernes fulde potentiale uden at drukne dem i bureaukrati og regler. Jeg har set, hvordan frihed kan få mennesker til at blomstre og nå nye højder. Vi skal skabe et miljø, hvor talenter kan udfolde sig frit hver for sig og sammen, og hvor kreativitet og innovation trives. Det er i denne frihed, at medarbejderne finder deres styrke og skaber ekstraordinære resultater.

    • Øvelse: Identificer en regel eller proces, der hæmmer kreativitet i din organisation. Arbejd på at fjerne eller forenkle denne barriere. Reflekter over en tid, hvor du selv følte dig begrænset af regler, og overvej, hvordan du kan undgå at pålægge samme begrænsninger på dine medarbejdere. 

Kulturelle rammer med tryghed og tillid: Mange af jer har måske oplevet, at medarbejderne holder sig tilbage af frygt for at fejle eller ikke passe ind. Jeg tror på, at en kultur præget af tryghed og tillid er afgørende. Når medarbejderne føler sig sikre og stoler på deres omgivelser, kan de bruge deres energi på at præstere i stedet for at regulere sig selv konstant. Dette frigør deres fulde potentiale og giver dem mulighed for at levere deres bedste arbejde.

    • Øvelse: Lav en ærlig selvevaluering af, hvordan du reagerer på fejl og fiaskoer i dit team. Sørg for at anerkende læring og vækst frem for at straffe fejl.

Planlæg en anonym feedbacksession, hvor dine medarbejdere kan dele, hvordan din reaktion på deres fejl har påvirket dem, og brug denne feedback til at forbedre din ledelsesstil.

 Og, husk at din usikkerhed i bund og grund er mere relateret til din egen kunnen end til, hvorvidt dine medarbejdere kan levere varen.

Kompetence og egenværd: Det er en udfordring at sikre, at vores medarbejdere føler sig kompetente og værdsatte. At være dygtig til sin rolle eller have mulighed for at blive det, er fundamentalt for selvrespekt og egenværd. Jeg har set, hvordan investering i medarbejdernes udvikling ikke kun styrker deres præstationer, men også deres selvværd. Dette er afgørende for at skabe en kultur af kontinuerlig læring og vækst.

    • Øvelse: Vurder dine egne styrker og svagheder som leder. Sæt mål for personlig udvikling og find ressourcer eller mentorer, der kan hjælpe dig med at vokse. Ved at modelere denne adfærd kan du inspirere dine medarbejdere til også at forpligte sig til kontinuerlig læring. 

Betydningsfuldt fællesskab: En anden udfordring er at skabe et stærkt fællesskab, hvor medarbejderne føler sig som en del af noget større. Frihed er afhængig af et fællesskab, der anderkender den enkelts bidrag, som væsenligt for helheden.

For mig er følelsen af at være en del af et betydningsfuldt fællesskab en af de mest motiverende faktorer. Når vi alle føler, at vi har en betydning i fællesskabet, øges vores trivsel og motivation. Vi skal arbejde for at skabe en kultur, hvor alle føler sig værdsatte og betydningsfulde. 

    • Øvelse: Planlæg regelmæssige team-begivenheder, der fremmer fællesskab og tilhørsforhold. Reflekter over, hvordan du selv føler dig forbundet med dit team og hvad du kan gøre for at styrke denne forbindelse. Skriv tre ting ned, du værdsætter ved hver af dine medarbejdere, og del det med dem personligt eller i en team-setting.

 For at vi virkelig skal inspirere vores kollegaer til at motivere sig selv, skal vi skabe rammer, samtaler og strukturer, der sætter dem fri til at tænke og handle sammen og selvstændigt. Dette skaber en følelse af betydning og tilhørsforhold, der er afgørende for trivsel og præstation.

Jeg ser frem til at høre jeres tanker og erfaringer på dette område.

Lad os tage skridtet mod at blive de ledere, vi selv ønsker at følge!

 

Mette Reebirk