At arbejde med ensomhed som leder: En vej til nærvær og autenticitet

Ensomhed er en følelse, mange ledere oplever i deres professionelle liv, hvilket mange af mine kunder kan nikke genkendende til.

I en verden, hvor lederskab ofte forbindes med styrke, beslutningskraft og urokkelighed, kan det være svært at adressere følelser som ensomhed.

Jeg vil gerne her dele, hvordan en bevidst håndtering af denne følelse faktisk styrke lederens evne til at være nærværende og autentisk.

Hvordan kan man som leder arbejde med følelsen af ensomhed på en måde, der gør én til en mere nærværende leder?

Ensomhed som er blot en konstruktion

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at ensomhed er en subjektiv oplevelse skabt af vores tanker.

Den er ikke nødvendigvis knyttet til den fysiske tilstedeværelse af andre mennesker, men snarere til vores egen opfattelse og indre dialog.

Ved at erkende, at ensomhed stammer fra vores tanker, kan vi begynde at se den som en midlertidig og foranderlig tilstand frem for en fastlåst realitet, der definerer, hvem vi er som menneske.

At omfavne følelsen

Når følelsen af ensomhed opstår, er det første skridt for lederen at acceptere og omfavne den uden dom.

Ved at anerkende følelsen i stedet for at undertrykke den, kan man begynde at forstå dens årsager og dynamikker.

Denne accept åbner op for en dybere selvindsigt og selvaccept, hvilket er essentielt for autentisk lederskab.

At skabe rum for refleksion

Ensomhed kan også ses som en invitation til refleksion.

Når lederen tillader sig selv at træde tilbage og reflektere over sine følelser, værdier og ledelsesstil, opstår der en mulighed for vækst. Gennem refleksion kan lederen genopdage sin motivation og formål, hvilket kan føre til en dybere forbindelse med sig selv og sine medarbejdere.

Nærvær gennem ægthed

En vigtig del af at håndtere ensomhed, som leder er at dele sine følelser på en autentisk måde. Dette betyder ikke nødvendigvis, at man skal udbasunere sine dybeste følelser til alle omkring sig, men snarere, at man kommunikerer åbent og ærligt.

Når lederen viser ægthed, skaber det tillid og fremmer en kultur, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres egne udfordringer.

Transformativ lytning

For at være en nærværende leder er det også afgørende at mestre kunsten at lytte.

Dette indebærer at være fuldt til stede i samtaler, uden at lade sig distrahere af egne tanker og vurderinger.

Gennem ægte lytning kan lederen bedre forstå og støtte sine medarbejdere, hvilket skaber et mere samarbejdsorienteret og inkluderende arbejdsmiljø.

Ensomhed som en vejviser

Ensomhed kan ses som en indikator for, at noget i lederens liv eller arbejdsmiljø kræver opmærksomhed.

Det kan være et signal om behovet for dybere forbindelser, både personligt og professionelt, eller en opfordring til at revurdere arbejdspraksisser og prioriteter.

Ved at lytte til denne indre vejviser kan lederen tage skridt mod positive forandringer.

Konklusion

Ensomhed er en kompleks følelse, der kan have mange nuancer. Men ved at forstå den som en del af den menneskelige konstruktion og arbejde bevidst med den, kan ledere forvandle ensomhed til en kilde til indsigt og nærvær.

Gennem accept, refleksion og autentisk kommunikation kan ensomhed blive en katalysator for dybere forbindelser og mere meningsfuldt lederskab.

Det handler om at se ensomhed som en mulighed for vækst og autentisk forbindelse med både sig selv og andre.

Mette Reebirk