Historier og Virkelighed: Når Oplevelser Overtager Fakta

I en tid, hvor oplevelser ofte vægtes højere end fakta, har Svend Brinkmann skrevet en tankevækkende bog om oplevelsessamfundet. Han begynder med Mette Frederiksens historie om manglende tryghed symboliseret ved et besøg i en vaskekælder, hvor hun ikke følte sig sikker.

Dette er et godt eksempel på, hvordan vores oplevelser og fortællinger præger vores opfattelse af virkeligheden.

Vi er alle historiefortællere, og de historier, vi fortæller os selv, definerer ofte, hvem vi tror vi er, og hvordan vi ser verden.

Problemet opstår, når vi forveksler vores subjektive oplevelser med den objektive virkelighed.

I stedet for at forholde os til fakta, navigerer vi ofte ud fra vores egne oplevelser. Når denne sondring sløres, vil kæden ryge af vores mentale cykel og livet kan føles uretfærdigt og hårdt.

En større nysgerrighed omkring vores egne historier kan kaste lys over en mulig årsag til den stigende forekomst af mentale diagnoser.

Vi gennemskuer sjældent vores eget spin, hvilket skaber unødvendig stress og angst.

Et andet eksempel på vores historieskrivning ses også i jobannoncer, hvor mange fra CEO’er til sosu-assistenter, skal være robuste, have et falkeblik og kunne jonglere mange opgaver. Fokus på at skabe en bundlinje eller yde omsorg synes at være sekundært, selvom det jo er den egentlige opgave.

En historie er lig med tanker, og disse tanker aktiverer kroppens fantastiske hormon fabrik, som skaber en cocktail af følelser. Disse følelser kan få os til at tro, at verdens undergang er nær, og at vi enten er uduelige eller guddommelige – det sidste karikeret af figurer som Donald Trump.

Vi har tanker og følelser. Vi er ikke vores tanker og følelser. Det er følelserne vi handler ud fra ikke tanken.

Jeg har skrevet bogen The Tipping Point: Life Force Comes From Questioning Your Thoughts, baseret på den indsigt, at livet skabes gennem vores tanker om det.

I det øjeblik vi begynder at stille spørgsmål ved, om det vi tror er sandt, især når disse tanker skaber stress, kan vi begynde at leve et mere autentisk og mindre angstfyldt liv.

Lad os være nysgerrige på vores egne historier og undersøge, hvordan de former vores virkelighed og derigennem skaber vi et langt venligere liv.

Måske kan dette være første skridt mod en mere faktabaseret og mindre stressende verden.

#Oplevelsessamfund #MentalSundhed #Historiefortælling #TankernesKraft #SvendBrinkmann

Mette Reebirk