Det bliver tydeligere og tydeligere, hvor lidt vi ved om noget som helst!

Med regeringens udspil omkring at få nyuddannede ud i ufaglærte jobs, som løsningen på virksomheders medarbejderproblem får vi et spejl, der tydeligt viser os, hvor lidt vi ved og hvordan vi hele tiden gentager os selv med mere af det samme, der ikke fører nyt med sig.

Verden er blevet et spindelvæv af kompleksitet, der gør det umuligt at forstå, hvordan det hele hænger sammen, hvilket igen umuliggør at trække i trådene på en effektiv måde.

Det synes som om, at ledere har rigtigt svært ved at erkende sandheden om virkelighedens kompleksitet. Det tager tid at forstå noget nyt, man ikke undersøger i dybden. Og ledere og politikere har travlt, meget travlt! Derfor vælger de oftest blot mere af det samme bare på nye flasker.

Magt som en regering eller en CEO har handler om at forandre virkeligheden ikke om at se den, som den er. Metaforen med hammeren er meget sigende her. Holder man en hammer i hånden ligner alt et søm, og har man stor magt, ligner alt en invitation til at blande sig.

Magt tegner et forvrænget billede af virkeligheden og bygger på eksisterende viden eller fiktion, hvilket gør det særdeles svært reelt at skabe nyt.

Hvem kan man sætte sin lid til vil fortælle sandheden?

Når man læser avisen og kigger på verden virker det ikke som om, at der er mange, der er optaget af at forstå verden. De fleste vil hellere kontrollere verden end forstå den. Der er mere magt i at kontrollere end i at forstå.

Det er ikke muligt at kombinere sandhed med magt for magt kræver fiktion.

Hvis vi alligevel vover os ud i at gøre forsøget med at finde ind til sandheden vil vi opdage, at vi bliver nødt til at give slip på magten og at vejen til ’sandheden’ og ny indsigt kræver, at vi besøger alt det, der ligger i periferien af der, hvor vi plejer at færdes. Vi skal være parate til at give slip på den historie, som måske indtil videre har givet os anerkendelse og likes.

Vi skal tale med mennesker, der ikke er fanget i magtens gryde og opsøge de ukonventionelle ideer, der gør os usikre fordi vi ikke kan sætte to streger under, som et facit.

Vi skal være parate til at spilde vores tid og møde verden som et barn med store øjne og nysgerrigheden, hvis vi skal komme nærmere sandheden bag det vi tror holder os og det hele sammen.

 

 

Mette Reebirk