Bliv din stress kvit

Mange mennesker oplever på et tidspunkt at føle sig stresset. Den måde vi har skruet vores samfund sammen på og den måde vi måler succes er med til at få os til at føle, at vi kronisk er bagud. 

Og, så er det nærliggende at projektere årsagen til stress symptomerne over på omgivelserne, som arnestedet for miseren.

Lidt stress kan også blive brugt, som et argument for at sætte skub i mennesker, så de kommer udover rampen. 

Stress er aldrig positiv uanset, hvor meget eller hvor lidt man føler sig stresset.

Stress er en form for smerte, der fortæller dig, at der er noget du bliver nødt til at ændre. Vi kan kalde det en budbringer, der fortæller dig, at der er noget du skal lære.

De iagttagelser jeg selv har gjort i mit arbejdsliv og de mange erfaringer mine kunder har delt med mig siger mig, at det ikke nødvendigvis er de mange timer og det at have travlt, der skaber stress. 

Arbejdsrelateret stress skaber vi, når det vi laver og måden vi arbejder på ikke føles meningsfuldt.

Mange mennesker beskriver, at de ikke har overskud til at ændre på deres arbejdsliv fordi de har for travlt og ikke har overskud. Og så går tiden og pludselig er der en langtidssygemelding.

Argumentet med den manglende tid og intet overskud, som undskyldning for ikke at stoppe op og ændre på situationen, som gør en syg er ikke særligt ansvarsbevidst.

Har vi et problem har vi også en løsning. Det virker bare nogen gange, som om vi ikke ønsker løsningen.

Der er noget vi har indflydelse på og så er der andet vi ingen indflydelse har på. Vi har nok alle prøvet at bruge mange mentale kræfter på at skumme over vores chef, medarbejdere, regeringen, samfundet, ungerne eller …. . Har det gjort en forskel? Næ, udover at vi er blevet trætte og måske ligefrem anet en depression i anmarch. Har vi derimod valgt at være det vi efterlyste hos de andre er min erfaring at verden stille og roligt begynder at ændre sig, så selv chefen begynder at lytte lidt mere intenst til det vi siger og ungerne begynder at rydde op efter sig selv.

Jeg tænker, at de fleste mennesker stiller efter et meningsfuldt arbejdsliv uanset, hvad de laver. Hvis det arbejdsliv man har gør en syg er det mest respektfulde i min optik at stoppe op og undersøge det, der opleves forkert og ødelæggende. Og, der er kun en til at gøre det, dig!

Vi er hver især ansvarlige for at skabe det gode liv og det starter med selvansvarlighed. Når vi tager ansvar og ændre adfærd begynder vores omgivelser også at ændre sig. Vi mennesker behøver ikke at lide for vi kan vælge noget andet, en anden vej at gå, hvis vi er modige og nysgerrige.

Mange af de mennesker jeg hjælper har været fanget i et spind om, hvad de tænkte de skulle klare for at få det gode liv indtil de begyndte at stille spørgsmål ved deres overbevisninger og ikke mindst ved deres selvforståelse. 

Livet og i særdeleshed arbejdslivet behøver ikke at være en kamp man bliver syg af. 

Jeg beder dig ikke om at tro på mig kun selv at undersøge sandhedsværdien af de overbevisninger du måtte have og som skaber stress og ikke gør dig noget godt.

 

Mette Reebirk