Hvilken sag arbejder du for?

 

Hvad laver du?

Det er det spørgsmål vi oftest bliver mødt med i forskellige sociale sammenhænge. Og så svarer vi, ja, jeg er Afdelingschef, Direktør, In-between-jobs eller noget helt fjerde. 

 Som om vi defineres af en titel. Vi svarer jo ikke en gang rigtigt på spørgsmålet, nemlig hvad laver du?

Du kunne jo svarer: Jeg tænker over livet eller Jeg leder efter svaret på et vanvittigt vigtigt spørgsmål ingen har stillet før.

Der er allerede nu tendenser, der peger i retning af, at vi fremover kommer til at definere os ud fra, hvilken sag vi arbejder for og ikke hvilken virksomhed vi arbejder for. 

Mange virksomheder kæmper om og investerer kraftigt i at stå knivskarpt i de unges hjerter.

På det fremtidige arbejdsmarked vil vi komme til at se en forskydelse væk fra, at vores identitet er hægtet op omkring en virksomhed og en titel. Det vi i stedet kommer til at se, er at flere og flere af os bliver såkaldte ”plural careerists”. Det vi er gode til og har øvet os på vil vi bruge i forskellige kontekster, hvor vi kan opleve at være forskellen, der gør forskellen. 

Virksomheder vil opleve at deres gamle employer branding strategi ikke virker helt så effektivt og skal gentænkes.

Os der til dels også er blevet opdraget til at job tryghed er vigtigt og ligger gemt i titlen, den veldefinerede jobbeskrivelse, pensionen og virksomheden som organisatorisk ramme, skal til at øve os på at vores job identitet kommer til at være hægtet op på flere forskellige jobs og virksomheder, som vi servicerer og ikke mindst en sag vi identificerer os med.

Hvordan man både kan være direktør i en bank og hospitalsklovn kan nok forekom at være uforenelige størrelser men hvorfor ikke?   

To ting vi skal træne for ikke at kløjes i at skulle spille på flere instrumenter er det amerikanerne kalder ”synchronization”, hvilket betyder, at vi skal være gode til at sætte grænser, så vi ikke begynder at multitaske. Vi deler vores arbejdstid op i forskellige dele, hvor vi så fokuserer på opgave a, b, c og x.

Næste del, som er vigtig for ikke at blive fuldstændig forvirret er at finde en rød tråd i de projekter vi arbejder med, der binder det hele sammen. Det hjælper os med at skabe synergi mellem vores forskellige roller. Lad os tage eksemplet med direktøren, som gør det en direktør nu er sat i verden til samtidig med at hun også et par gange om måneden går ud som hospitalsklovn og sikrer det gode humør blandt alvorlig syge indlagte børn.  

Fremtidens ”Renaissance menneske” forbinder sine mange talenter og bliver både en skarpere leder og et bedre menneske som direktør og klovn. 

Et arbejdsliv uden en sag, der er større end et bundlinjefokus får på et tidspunkt de fleste mennesker til at føle, at noget eksistentielt mangler.

Hvad er den sag du arbejder for eller gerne vil arbejde med, som kan gøre både dig, som det menneske du er rigere og verden måske lidt bedre?

 

 

 

 

 
Mette Reebirk