Nøglen til det Nye Job og Talentfastholdelse

Lad os starte med en lille historie. Forestil dig Anna, der efter måneder med uafbrudt jobjagt, føler sig fastlåst og desillusioneret.

Trods et imponerende CV, en bred vifte af færdigheder og en stærk arbejdsetik, modtager hun det ene afslag efter den andet.

En aften, mens hun reflekterer over sine udfordringer, falder hun over et gammelt brev fra en ven, der minder hende om, at hendes sande potentiale ikke ligger i de ydre beviser for hendes værd, men i den måde, hun ser sig selv på.

Denne historie indrammer det centrale i årsagen til, hvorfor det er så svært at lande det nye job eller få medarbejdere til at blive lidt længere:

Det er ikke nødvendigvis vores CV, alder, køn eller etnicitet, der afgør vores succes på jobmarkedet.

I stedet er det vores indre overbevisninger og den måde, vi opfatter vores egne muligheder på, der spiller en afgørende rolle.

Forestil dig, at hver eneste tanke, du har om din evne til at opnå succes i din karriere, er som et penselstrøg på et lærred. Over tid kan disse tanker male et billede, der enten begrænser eller udvider din opfattelse af dine muligheder.

Din oplevelse af virkeligheden skabes indefra og ud.

Dette perspektiv antyder, at de barrierer vi møder i vores søgen efter drømmejobbet, ikke så meget skyldes ydre omstændigheder, men snarere de begrænsninger, vi pålægger os selv gennem vores tanker.

Måden at komme de begrænsninger til livs er ved at udfordre de historier, vi fortæller os selv.

Når vi står over for afvisning eller udfordringer i jobjagten, hvor ofte stiller vi os selv spørgsmålet: "Er det sandt, at grunden til afslaget er, at jeg ikke er dygtig? Kan jeg virkelig vide, at det er sandt?"

Ved at sætte spørgsmålstegn ved vores egne overbevisninger, kan v opdage, at det, der holder os tilbage, er vores egne fortællinger om, hvem vi er, og hvad vi er i stand til.

Virksomheder, der kæmper med at tiltrække eller beholde talentet, står ofte over for lignende indre udfordringer.

Problemet er ikke nødvendigvis rodfæstet i traditionelle faktorer som dårlig ledelse eller mangel på incitamenter.

I stedet kan det være virksomhedens kollektive mindset eller de kulturelle narrativer, der forhindrer en sand forbindelse med potentiale medarbejdere.

En ændring i perspektiv, hvor man anerkender at medarbejderes engagement og tilfredshed starter indefra hos den enkelte, kan føre til mere autentiske og tilfredsstillende arbejdsrelationer.

Min erfaring med mennesker og de, som vi vil kategorisere som succesfulde er at anerkende, at det, den ene person måtte opleve som succes, aldrig er ensbetydende med en andens oplevelse af samme.

Succes er i høj grad en flygtig følelse, der kommer og går, og dens natur er subjektiv og mangefacetteret.

Dette koncept udfordrer den almindelige opfattelse, som ofte er rodfæstet i samfundets tendens til at indramme succes inden for en meget materialistisk kontekst. Vi er blevet opdraget til at måle succes i håndgribelige resultater: en høj stilling, en imponerende lønseddel, et hus, en bil.

Mange af mine kunder kan sætte hak ved ovenstående føler sig pudsigt nok ikke specielt succesfulde. Og grunden til det er, at denne ydre manifestation af succes ignorerer de indre værdier og personlige milepæle, som for mange repræsenterer en langt dybere og mere vedvarende form for menneskelig opfyldelse.

At anerkende dette perspektiv åbner op for en mere inkluderende og fleksibel forståelse af succes. Det minder os om, at vores individuelle rejser er unikke, og at det at sammenligne vores egen sti med andres kun tjener til at forvanske vores opfattelse af, hvad det virkelig betyder at opnå succes.

I stedet for at stræbe efter samfundsmæssigt dikterede milepæle, opfordrer jeg til at vi udforsker og værdsætter vores egne definitioner af succes, som kan være så varierede som at opnå personlig vækst, opbygge meningsfulde relationer eller bidrage positivt til samfundet omkring os.

Hvad kan vi så lære af Annas historie og mine refleksioner her?

Det begynder med en erkendelse af, at nøglen til forandring ligger inden i os hver især.

Ved at ændre de indre dialoger og udfordre de begrænsende overbevisninger, vi har om os selv og verden omkring os, åbner vi op for nye muligheder og veje, der før virkede uopnåelige. 

Dette perspektiv opfordrer os til at se indad efter svar og til at omfavne en mere medfølende og forstående tilgang til, hvordan vi interagerer med os selv og hinanden i den professionelle verden.

Ved at løfte sløret for de sande barrierer, der står i vejen for vores succes, både på individuelt og organisatorisk niveau, kan vi begynde at bygge broer mod mere meningsfyldte og tilfredsstillende karriereoplevelser for alle involverede.

 

 

 

Mette Reebirk