Sådan slipper du fri af tankespindet: Vejen til mindre stress og mere indre ro

Mange mennesker oplever i dag stress og forskellige former for psykiske lidelser, og en stor del af problemet ligger ikke nødvendigvis i ydre omstændigheder, men i vores egen indre verden – vores tanker.

Det er som om, vi konstant er opslugt af en indre dialog, som vi ikke rigtig er bevidste om. Vi lever ofte i tankernes vold uden at anerkende, hvor dybt de præger os, og uden at stille spørgsmål ved realiteten af det, de fortæller os.

Jeg har fundet nogle små cases på, hvordan det kan udspille sig gennem konkrete hverdagsoplevelser.

Den evige planlægger

Tænk på en helt almindelig morgen, hvor du sidder med din kaffe og måske nyder et øjebliks ro, men så begynder tankerne at tage over: "Jeg skal huske mødet kl. 10, hvad nu hvis det går dårligt? Jeg burde også få færdiggjort rapporten, men hvad nu hvis chefen ikke kan lide den?"

Disse tanker skaber ikke bare et øjebliks bekymring, de trækker os ind i en fremtid, vi ikke har kontrol over, og samtidig distancerer de os fra den ro, vi kunne opleve lige nu og her.

Vi er fanget i en ubevidst identifikation med tankerne om, hvad der burde ske, og hvad der kunne ske – og det skaber en konstant indre uro.

Sammenstødet i supermarkedet

Du står i supermarkedet og lægger mærke til, at en person sniger sig foran dig i køen. Din første tanke kunne være: "Det er respektløst! Hvorfor tror de, de kan gå foran mig?" Pludselig er du fanget i en indre vredesdialog om, hvordan folk burde opføre sig.

Og igen – dette er tanker, der hører til en anden virkelighed end den, der reelt sker. Du bliver identificeret med dine egne konklusioner om, hvad der burde være sket i stedet for at se, hvad der faktisk skete.

Tankespindet har flyttet dig fra nuet til en indre kamp om retfærdighed og respekt.

Den natlige bekymrer

Kender du de nætter, hvor du ligger vågen og tænker på alt, der kunne gå galt? Dit sind farer frem og tilbage mellem fortidens fejltagelser og fremtidens mulige katastrofer: "Hvorfor sagde jeg det til min kollega? Hvad nu hvis jeg mister mit job næste måned?"

Her er vi igen ikke bare i tankernes vold, men i tankernes tvangsmæssige bevægelser mellem forskellige modaliteter. Vi hopper frem og tilbage mellem, hvad der kunne ske, og hvad vi burde have gjort, uden at være opmærksomme på, at det hele kun eksisterer i vores sind.

Hvorfor sker dette?

Problemet er ikke, at vi tænker. Det er den bevidstløse identifikation med tankerne og den realitet, vi tildeler dem, der skaber smerte og lidelse.

Når vi ikke er opmærksomme på, hvordan vores tanker bevæger sig mellem forskellige virkeligheder – den, vi lever i lige nu, og den, vi forestiller os kunne ske eller burde ske – bliver vores sind opsplittet.

Denne indre fragmentering skaber en konstant uro, som vi ofte forsøger at dulme gennem distraktioner, arbejde eller ydre succes. Men det ændrer ikke det grundlæggende problem: Vi er fanget i vores egen tænkning.

Tænkning som tidens fængsel

Tænkning er altid knyttet til tid – når vi tænker, er vi enten i fortiden eller fremtiden. Vores sind er betinget af vores hukommelse, vores erfaringer og det, vi har lært, hvilket betyder, at vi hele tiden lever i skyggen af, hvad der har været.

Når vi prøver at tænke os ud af vores udfordringer, bliver vi blot mere fanget i tidens fængsel, fordi vores tænkning kun kan trække på det, vi allerede kender. Det skaber en konstant strøm af tanker, der trækker os væk fra nuet og ind i vores betingede bevidsthed.

Løsningen: Skab plads i sindet

For at bryde den ubevidste tankestrøm kræver det en bevidst ændring. Det handler ikke om at tænke mindre, men om at skabe små øjeblikke af stilhed – hvor tankerne stopper, og du er fuldt til stede i nuet, som når du står ved havet og bare lytter til bølgerne uden at forsøge at forstå dem.

I denne stilhed slipper du den indre splittelse, hvor dine tanker ikke længere er noget, du slås med. Du ser dem komme og gå, som skyer på himlen, uden at de griber fat i dig. Når du oplever dette, begynder bekymringer at miste deres magt.

Når du indser, at du ikke er dine tanker, men blot iagttager dem, kan du lade dem flyde forbi uden at blive fanget i dem. Her finder du ro – ikke ved at kontrollere tankerne, men ved at lade dem passere uden modstand.

Afslutning

I en verden, hvor mange af os konstant er fanget i vores tanker, er det afgørende at blive opmærksom på den realitet, vi tildeler vores tankespind.

Stress, angst og utilfredshed er ofte resultatet af, at vi ikke er bevidste om, hvordan vores tanker flytter os fra det nuværende øjeblik til alternative virkeligheder, der kun eksisterer i vores sind. Ved at bryde fri fra denne ubevidste identifikation med tænkning kan vi finde en dybere ro og balance i vores liv.

Det kræver ikke mere tænkning – det kræver stilhed.

Mette Reebirk