Mistrivsel: Skift Fokus fra Problem til Løsning 

I den offentlige debat har trivsel og krise længe taget overskrifterne. Vi hører om den stigende mistrivsel, de voksende problemer med stress, angst og depression, og det er klart, at noget skal gøres.

Måden, vi ser på problemet, kan i sig selv være en del af problemet.

Jeg taler med mange med ondt i livet og de fleste ved ikke, hvordan de skal ændre status quo for de har fundet ud af, at ofte flytter trolden med.

Vi skal ændre vores tilgang til mistrivsel og begynde at fokusere på løsninger frem for at fordybe os i problemerne.

Hvad er trivselskrise?

Før vi dykker ned i løsningerne, lad os først forstå, hvad trivselskrise egentlig betyder. Trivselskrise refererer til en tilstand, hvor en persons følelse af trivsel og velvære er alvorligt forringet. Dette kan udløses af forskellige faktorer som stress, angst, depression, personlige problemer, arbejdsrelaterede udfordringer, sundhedsmæssige problemer eller andre livsudfordringer. Men at identificere disse faktorer alene er ikke tilstrækkeligt, og det er her, vores tilgang skal ændres.

Skift problemerne ud med løsninger

I dag er der en tendens til at fokusere på problemerne, som de primære årsager til mistrivsel. Vi hører om overarbejde, manglende tid, stort ansvar, komplekse opgaver, mangel på opbakning, traumer fra barndommen, perfektionisme, krav og forventninger, og vi prøver at tackle mistrivsel ved at løse disse individuelle faktorer.

Livet rammer os alle og er en del pakken. Livet i sig selv er ikke problemet. Måden vi anskuer livet på kan trænge til at støves af.

Vores tanker skaber de følelser vi handler på

Vores tanker, som er neurale aktiviteter, skaber vores følelser, som er hormonbaserede fysiske oplevelser. Disse følelser er det, der driver vores handlinger og får os til at tro, at det, vi tænker om en given situation, er sandt. Dette komplekse samspil mellem tanker, følelser og handlinger er central for forståelsen af mistrivsel.

Skifte fokus til løsninger

I stedet for at fastholde et kæmpe problemfokus, er det på tide at vende tingene på hovedet. Vi har allerede viden og evidensbaseret forskning, der giver os indblik i, hvad der fører til stress og psykisk mistrivsel. Det handler ikke kun om ydre faktorer, men i langt højere grad om vores indre tanke- og adfærdsmønstre.

Løsningen ligger i en større bevidsthed om følgende:

·      Tid brugt på bekymring og overtænkning: Konstant bekymring og overdreven overtænkning vil forværre mistrivsel.

·      Uhensigtsmæssige problemløsningsstrategier: Nogle gange anvender vi ineffektive strategier til at tackle vores udfordringer.

·      Fastlåste tankemønstre: Negative og fastlåste tanker vil føre til en nedadgående spiral.

·      Negativ tænkning og stresstænkning: Negative tanker og frygt vil forstærke mistrivsel.

·      Nedbrydende adfærd: Nogle gange reagerer vi på udfordringer med destruktiv adfærd, der forværrer vores situation.

Løsningen har vi selv

Det er afgørende at forstå, at løsningen på trivselskrisen ikke findes uden for os selv. Det handler om at blive bevidste om vores egne tanker og følelser, der bidrager til mistrivsel for at kunne ændre vores situation.

Det betyder ikke at placere skyld eller individualisere problemet. Mistrivsel kan ramme os alle, men det betyder at tage ansvar for vores egne tankemønstre, og adfærd i en given situation. Det kræver en bevidsthed om, hvordan vi oftest møder virkeligheden gennem vores tanker om virkeligheden, hvilket vil sige, at den verden vi tror er sand og skaber smerte i vores liv er en pseudovirkelighed. Kort sagt, så lever vi en stor del af vores liv i parallelverdener.

I stedet for at dvæle ved problemerne, lad os begynde at diskutere løsningerne.

Ved at ændre vores tilgang til mistrivsel, så vi ser det, som et budskab til os hver især, om at undersøge om det vi tror er sandt nu også er det, så vi kan ændre den måde vi lever på, som ikke er den rigtige for os.

Det er på tide at skifte fra problem til løsning i vores tilgang til trivsels krisen, hvis vi ønsker at leve et venligere liv.

Hvis du er nysgerrig kan du finde min nye bog The Tipping Point: Life Force Comes From Questioning Your Thoughts på Saxo.

Mette Reebirk